Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΙΒΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ Α.Ο.ΚΕΡΚΥΡΑ  ΕΙΣΑΓΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

 

 Ο κλασσικός αθλητισμός αποτελεί ένα από τα παλαιότερα αθλήματα. Η διάδοση του οφείλεται τόσο στη φυσικότητα των κινήσεων (τρέξιμο, άλμα, ρίψη), όσο και από το γεγονός ότι αποτελεί τη βάση για όλα τα αθλήματα. Στις αναπτυγμένες χώρες της δύσης τα παιδιά πριν ασχοληθούν με οποιοδήποτε άθλημα περνούν πρώτα από το στίβο. Επίσης οι μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης έχουν οργανωμένα τμήματα στίβου.

Σκοπός του κλασσικού αθλητισμού μέσα από την προπόνηση είναι η ανάπτυξη των σωματικών και λειτουργικών ικανοτήτων των αθλουμένων αλλά και η διάπλαση ανθρώπων με προσωπικότητα. 
Η ενασχόληση με τα αγωνίσματα του στίβου στη σχολική ηλικία λειτουργεί έτσι ώστε να προάγει την υγεία με διάφορους τρόπους. Επιφέρει επίσης βελτιώσεις στη δύναμη και στην καρδιοναναπνευστική αντοχή, οι οποίες αν δεν εξασκηθούν στη συγκεκριμένη ηλικία δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο ίδιο επίπεδο σε μεγαλύτερη ηλικία. Η προπόνηση αντοχής μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη οξυγόνου κατά 35%. Ο καρδιακός μυς μπορεί να βελτιωθεί σε μέγεθος και ποιότητα, ενώ η σωστά σχεδιασμένη προπόνηση δύναμης και ταχύτητας βελτιώνει την εμφάνιση και την ποιότητα των μυών.
Συγκεκριμένα η ενασχόληση με τον στίβο:
-γυμνάζει αρμονικά και σχηματίζει το σώμα κατά τα «αρχαιοελληνικά πρότυπα»
-οδηγεί στην αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας και στον έλεγχο του σωματικού βάρους
-προλαμβάνει την υποανάπτυξη ορισμένων μυών και μυϊκών ομάδων, λόγω της φυσικότητας των κινήσεων
-βελτιώνει τη στάση του σώματος και την λειτουργία των αρθρώσεων
-προλαβαίνει την πρόωρη φθορά του στηρικτικού και κινητικού μηχανισμού
-αυξάνει την ικανότητα του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος  

Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις θετικές συναισθηματικής φύσεως και ψυχικές επιδράσεις του κλασσικού αθλητισμού. Εκδηλώνονται με την μορφή αυξημένης αυτοπεποίθησης, αποφασιστικότητας, επιμονής, πειθαρχίας και ικανότητας συγκέντρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου