Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ - Τα περάσματα του πρώτου Μαραθονοδρόμου

Στις 29 Μαρτίου του 1896, με το Ιουλιανό ημερολόγιο που ίσχυε τότε, ο πρώτος Ολυμπιακός μαραθώνιος ήταν γεγονός.  Αυτός ο αρχέτυπος αγώνας ήταν KΑΛΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ.
- Οι συμμετέχοντες ήταν δεκαεπτά (-17-). Χωρίστηκαν ύστερα από κλήρωση σε 4 σειρές(5+5+5+2). Ο Λούης είχε το Νο 17 και τοποθετήθηκε στην 4η σειρά μαζί με τον Μασούρη. Ο Βασιλάκος με το Νο 7 βρέθηκε στη δεύτερη σειρά.
- Δύο κριτές-επόπτες διαδρομής ακολουθούσαν έφιπποι και επιτηρούσαν από ένα δρομέα.
- Υπήρχαν σημεία "τσεκαρίσματος" ανά πέντε χιλιόμετρα.
 Στο Πικέρμι από το Χάνι του Σκορδά(20ο χλμ) πέρασαν σε μία παρέα πέντε δρομείς: Bασιλάκος, Λούης, Βρεττός, Λαυρέντης και o Ούγγρος Kellner. Προπορευόταν ο Lermusiaux  και ακολουθούσαν 2ος ο Flack και 3ος ο Blake. 
Στο Χαρβάτι(Παλλήνη) δηλαδή στο 25ο χλμ όπου υπήρχε και χρονομέτρηση πέρασαν 1ος Lermusiaux σε 1ω34,  2ος Flack 1ω35 3ος Blake 1ω38, 4ος Βασιλάκος 1ω41, 5ος Λούης 1ω41.30, 6ος Kellner 1ω44 κ.α. 
Στον "τοίχο" του Σταυρού(30ο χλμ) πέρασαν 1ος Flack, 2ος Blake, παρέα Βασιλάκος και Λούης, 5ος Kellner, 6ος Μπελόκας, 7ος Δεληγιάννης, κ.α. Ο Lermusiaux εγκατέλειψε. 

Στο 35ο χλμ(σήμερα νοσοκομείο "Σωτηρία") πέρασαν 1ος Flack, 2ος Λούης με λιγα μέτρα διαφορά, 3ος Βασιλάκος, παρέα Kellner και Μπελόκας... Ο Blake είχε εγκαταλείψει... Στα επόμενα 200μ. ο Λούης προσπέρασε τον σταματημένο Flack.
-  Ο Χαρίλαος Βασιλάκος 2ος θριαμβευτής σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα τόνισε "Δεν ηδυνήθην να κερδίσω τον Λούη διότι ηγωνίσθη ως απόγονος του Αριστέως. Ικανοποίησις υπάρχει πλήρης διότι όπως και στους Πανελληνίους ενίκησα τους άλλους συναθλητάς μου και εβελτίωσα τον χρόνον μου..."
-  "Ελαμπε" από χαρά ο Ούγγρος Gyula Kellner και δήλωσε: "Ταχύτερα δεν ήταν δυνατό να αγωνιστώ...Πραγματοποίησα ένα όνειρο! Πρώτος από τους ξένους στην αγαπημένη μου Αθήνα. Πανηγυριώτης μαζί με τους νικητές Ελληνες".
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", "ΑΣΤΥ", "ΕΜΠΡΟΣ" και "ΣΚΡΙΠ" ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ της 30ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1896.
- Οι ξένοι δρομείς είχαν τους δικούς τους υποστηρικτές. Ο Γάλλος Lermusiaux είχε τον ποδηλάτη Alphonse Grishel. Ο Αυστραλός Flack είχε σκιά του τον Brougthon εκπρόσωπο της πρεσβείας και τον ποδηλάτη Keeping. Δίπλα στον Αμερικάνο Blake ποδηλατούσε ο γιός του πρέσβη. Μπρος-πίσω στη διαδρομή  εκινείτο ο Γερμανός Anton Goedrich κατασκευαστής και έμπορος ποδηλάτων. ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ, ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΟ!
- Ο Αυστραλός Edwin "Teddy" FLACK σε επιστολή προς τον πατέρα του τονίζει "ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ... Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΔΙΗΥΘΥΝΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ..."
- Οι Αμερικάνοι σε επιστολή τους προς τον βασιλιά των Ελλήνων τονίζουν "ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΑΣ... ΕΠΙΣΗΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ...". Υπογράφει πρώτος ο George Graham διευθυντής της Boston Athletic Association(ΒΑΑ) αυτός που κατά το πολυήμερο ταξίδι της επιστροφής εμπνεύστηκε και σχεδίασε το μαραθώνιο της Βοστώνης. Ανάμεσα στις άλλες υπογραφές ξεχωρίζει αυτή του δρομέα Arthur Blake.
- O Aμερικάνος Charles Waldstein αρχαιολόγος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Ο.Α. του 1896 σε άρθρο του με τίτλο "The Olympian games in Athens" στο Harper's weekly(16.5.1896) εκφράζει τον θαυμασμό του για την αρτιότητα της διεξαγωγής του μαραθωνίου.

Ο άξιος νικητής ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ, έγινε δίκαια θρύλος. Βέβαια ο ελληνικός θρίαμβος ήταν διπλός γιατί 2ος τερμάτισε ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ. Τότε μετάλλια απονέμονταν μόνο στους δύο πρώτους(αργυρό και χάλκινο). Ενα επίχρυσο ήταν αναμνηστικό και αποδόθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες.

1 σχόλιο:

  1. Ωραίο άρθρο και μπράβο που μας θυμησατε την άλλη,αγνή πλευρά των "σωστών" Ολυμπιακών Αγώνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή