Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

Το ελληνικό επί κοντώ στην … προ και μετά Κυτέα εποχή!!!

του Θοδωρή Σαλαντή


Είναι ο άνθρωπος, που χρόνια τώρα, προσπαθούσε να βγάλει το επι κοντώ από μια στασιμότητα που είχε δημιουργήσει ένα ταβάνι στο αγωνισμα.
 Το 5,50 και το 5,60 ήταν κάτι σαν παγκόσμιο ρεκόρ όταν το κανε Ελληνόπουλο. Και όμως, να που τώρα, αυτός ο εργάτης του αγωνίσματος, οραματιστής, πραγματιστής αλλά και οξύθυμος έχει κάνει όλο τον κόσμο να αποδεχθεί την ανωτεροτητά του. Την κέρδισε με τα αποτελεσματα και το ασίγαστο πάθος του για επιτυχία. Είναι ο προπονητής που έβαλε το διαχωριστικό τείχος στο αγωνισμα. 
Πλέον θα μιλάμε για το επι κοντώ της εποχής πρό Κυτέα και της εποχής μετά Κυτέα!

Προσωπικά , και επιτρέψτε μου την αναφορά, λατρεύω το επι κοντώ λόγω οικογενειακής σχέσης με τον  Ανδρέα Τσώνη που ήταν καλός αθλητής και γίνεται εκτιμώ εξίσου καλός προπονητής. Ο πατερας του Γιάννης Τσώνης τεράστιος φιλαθλος του στίβου και πνευματικός άνθρωπος μας έδειξε και το δρόμο και το αγωνισμα.  Θεωρώ ότι εξαιτίας του παρακολουθώ το κοντάρι περισσότερο από όλα τα άλλα διότι από μικροί ειχαμε  την αθλητική πορεία  του Αντρέα και τους αγωνες του στο μικροσκόπιο. «Μάθαμε»  λοιπόν τεχνική, προπονητική, βαλαμε στοιχήματα παρακολουθήσαμε τους κορυφαίους του κόσμου στις λεπτομερειες τους. Προπονητές της κερκίδας με λίγα λόγια αλλά όσο και αν το μυαλό μας έπλαθε όνειρα και άθλους,  Ελληνα στα 5,80 για πλάκα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Αυτά είναι άλλα υψη, για λίγους και αθλητές και προπονητές. Κει πάνω δυσκολα φτάνεις και ακόμη πιο δυσκολα καθοδηγείς.

Ο Κυτέας, επειδή τον παρακολουθούσα συνεχώς είχε μία τρέλα με το αγωνισμα. Μοναχικός, δυσκολοπρόσιτος, περίεργος θα έλεγα, δημιουργούσε ένα τείχος γυρω του. Δεν σε αφηνε ευκολα να τον πλησιάσεις ενώ δυσκολα θα μπορούσε να παραδεχτεί –και μιλάμε για πριν πολλά χρόνια- ότι κάποιος άλλος ηταν τουλάχιστον ισαξιός του. Τον βλέπαμε στους αγωνες να παρατηρεί να καθοδηγεί, να τσαντίζεται, αλλά φώναζε από μακριά ότι ο άνθρωπος ηξερε την δουλειά του.

Λένε ότι όπως τον καλό αθλητή τον κάνει ο προπονητής έτσι και τον προπονητή τον κάνει ο καλός αθλητής.
  Δεν θα διαφωνήσω για την αμοιβαιότητα της σχέσης αλλά μπορώ να φέρω δεκάδες παραδείγματα στα 26χρονια που ασχολούμαι με την δημοσιογραφία ειδικότερα του στίβου, καλών αθλητών που εξαφανισθηκαν επειδή τους κατεστρεψαν κακοί προπονητές. 
Μα μπορεί να γίνουν όλοι Φιλιππίδης; 
Όχι βέβαια, αθλητές τέτοιου επιπέδου είναι ελάχιστοι και μετρημένοι στα δάκτυλα ενός χεριού σε όλο τον κόσμο.
 Για να μπορέσεις όμως να φτάσεις τον Φιλιππίδη τόσο ψηλά πρέπει να ξέρεις  να του πάρεις τις ικανότητες που το ταλέντο του προσφέρει και να τις αναδείξεις.

Υμνος στον Κυτέα;
 Nαι! Διότι η χώρα των δήθεν και των έτσι, της παραλιακής και του Κολωνακίου, της γκλαμουριάς και του επιφανειακού τελείωσε.  
Το αύριο της είναι οι άνθρωποι του στυλ «Κυτέα». Εργάτες!  
Δε χαιδεύουν τα αυτιά, ριχνουν και καμιά βρισιά σε Προέδρους , παραπροέδρους και άρχοντες αλλά ξέρουν τι κάνουν. 
Και ο Κυτέας είναι δω και έτοιμος. Όχι μόνο να προσφέρει την αθλητική συνέχεια στους στιβους και στους αθλητές του αλλά και να διδάξει. 
Πήγε άραγε κανείς συναδελφός του  να ρωτήσει τον Κυτέα «κάνω αυτό ρε κόουτς στην προπονηση είναι σωστό» να ακούσει τι έχει να του πεί και ας κρίνει αν είναι σωστό η λάθος στην πορεία; Aμφιβάλω!

Η χώρα του τα ξέρουμε όλα τελείωσε.
 Οσοι το συνειδητοποιήσουν έχουν μέλλον και στον αθλητισμό.

 Το καφενείο «η Ελλάς» όπου όλοι μας είχαμε άποψη, για την οικονομία, για τα διαστημόπλοια, για τον αθλητισμό, για την πυρηνική φυσική , άποψη που την διατυπώναμε με απίστευτη φυσικότητα στον συνομιλητή μας, τέλος. 
Δεν είναι υπερβολή και είμαι πεπεισμένος ότι θα μιλάμε για την εποχή προ Κυτέα και μετά Κυτέα στο αγωνισμα. 
Φτάνει η ομοσπονδία να εκμεταλευθεί το τάλαντο αυτού του ανθρώπου, οι συναδελφοί του να το αποδεχτούν και ο ίδιος βέβαια να το μεταδώσει… Πάντα κάπου, κάποιος θα είναι από εμάς καλύτερος. Όταν το αποδεχτούμε θα  γίνουμε και εμείς καλύτεροι…  Ας επιχειρήσουν λοιπόν όλοι να κάνουν το άλμα και να γίνουν καλύτεροι από τον Κυτέα. Πρώτα ακουγοντάς τον…
πηγή: stivosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου