Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

Ο στίβος, οι νέοι και τα όρια… Η ανάγκη νέου σχεδιασμού!

Τι σημαίνει κατηγορία ¨ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ¨ στον στίβο?
Σημαίνει μικρά παιδιά, 16 χρονών που ακόμη δεν έχει τελειώσει η σωματική τους ανάπτυξη, η για κάποια λίγα, ¨πρόωρα αναπτυγμένα¨ βρίσκονται λίγο πιο πριν από την ολοκλήρωση της σωματικής τους ανάπτυξη.
Τι λέει η παγκόσμια βιβλιογραφία και όλες οι έγκυρες επιστημονικά σύγχρονες δημοσιεύσεις?
Το αυτονόητο !!!!
Ότι μέχρι αυτή την ηλικία έχουμε υπομονή.
Σεβασμό στην φυσιολογική ανάπτυξη όλων των σωματικών ικανοτήτων.
Προσεκτικό σχεδιασμό στην προπόνηση.
Προσπάθεια ενίσχυσης εξωτερικών κινήτρων για συνεχή ενασχόληση.
Και η ερώτηση τώρα ?
Απολαμβάνουν αυτό το αυτονόητο τα 16χρονα Ελληνόπουλα που έχουν την τύχη να ασχολούνται με τον στίβο ?
Εδώ ο καθένας ας δώσει την απάντηση που θέλει.
Εγώ υποκειμενικά όμως πιστεύω ότι η πλειονότητα (όχι όλοι) των αθλητών και αθλητριών αυτής της κατηγορίας είναι θύματα ενός πολύ κακού σχεδιασμού.
Καταρχήν θεωρώ απαράδεκτο έναν εθνικό σχεδιασμό σε αυτή την κατηγορία αθλητών να βάζει ΥΨΗΛΑ ΟΡΙΑ για διεθνείς αγώνες.
Αυτό που έχει άμεση προτεραιότητα είναι ο έλεγχος και η καθοδήγηση της προπονητικής διαδικασίας που εκπονούν οι προπονητές τους σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Και γίνομαι συγκεκριμένος…..
Δεν μπορεί να χαιρόμαστε όταν ένα παιδί παρουσιάζεται στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ΠΑΙΔΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ με μια πολύ καλή επίδοση ….. και όταν το βλέπουμε από την κερκίδα , η όλη του σωματική δομή ….να μας θυμίζει σώματα elite αθλητών κατηγορίας ΑΝΤΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ.
Δεν είναι ότι καλύτερο… ένας 16χρονος να πασχίζει με μεγάλες επιβαρύνσεις όλη την χρονιά τόσο σε ποσότητα όσο και σε ένταση για να επιτύχει μεγάλες επιδόσεις. !!!!!
Έχετε υποχρέωση όλοι σας,
όσοι έχετε στα χέρια σας τον εθνικό σχεδιασμό,
να απαιτήσετε σε αυτή την κατηγορία των μικρών αθλητών
από τους προπονητές τους
τον πλήρη προβλεπόμενο ετήσιο προγραμματισμό
στην αρχή της προετοιμασίας μέχρι και το τέλος της.
Και φυσικά ανά μήνα πλήρη αναφορά το τι υλοποίησε ο αθλητής με την υπογραφή της εγκυρότητας του αθλητή αλλά και του κηδεμόνα του.(πολύ σημαντικό!!!!!)
Μιλάω καθαρά και ξάστερα.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΤΕΙ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Η ΕΤΗΣΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ 16 ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ¨ΤΑΛΕΝΤΟ¨
Ας πάψει να είναι ταμπού ο έλεγχος των προπονητών.
Είναι καιρός που πρέπει να υπάρχει τράπεζα πληροφοριών με πρόσβαση από όλους για το τι κάνουν τα Ελληνόπουλα μέσα στα γήπεδα.
Είναι αυτό που λείπει και που θα δώσει μεγάλο άλμα αν το πετύχουμε στον Ελληνικό στίβο γιατί ταλέντα υπάρχουν και μάλιστα πολλά.
Και φυσικά να λάβουν μέρος αυτά τα παιδιά σε διεθνείς αγώνες.
Προϋπόθεση όμως να ξέρουμε αν η επίδοση είναι αποτέλεσμα ενός ταλέντου που δούλεψε προσεκτικά και σεβόμενο τις βασικές αρχές της προπονητικής και όχι αποτέλεσμα ενός φιλόδοξου προπονητή !!!!
Και συμπληρωματικά …..πάνω από όλα να υπάρχουν διάσπαρτοι όλο το έτος τουλάχιστον 10 με 12 αγώνες εθνικού χαρακτήρα που να μπορούν όλοι οι ¨λιλιπούτιοι αθλητές να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους.
Έτσι θα αποφύγουμε να τους δουλεύουμε με στόχο την κορύφωση σε έναν αγώνα, λες και είναι μικρογραφίες αθλητών υψηλών επιδόσεων.
Και το ξαναλέω κλείνοντας ότι η συμμετοχή σε έναν διεθνή αγώνα είναι μεγάλη εμπειρία για έναν αθλητή.
ΕΞΙΣΟΥ ΟΜΩΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ…. ΑΛΛΑ ΚΑΚΗ …είναι όταν μετά απο μεγάλες επιδόσεις, στα 16-17 χρονών, να έχουμε πλατώ επίδοσης και να σταματάνε τον στίβο, όταν οι άλλοι αθλητές μόλις ….. ΞΕΚΙΝΟΥΝ !!!! !!!!!!!!
Με εκτίμηση
Δόσης Θοδωρής

 ΠΗΓΗ:  http://www.stivosnews.gr/?p=21798

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου