Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Ανακαλύφθηκε νέος μυς στο ανθρώπινο σώμα

Και το όνομα αυτού: tensor vastus intermedius


Η ανακάλυψη ενός νέου, άγνωστου ως τώρα μυ στο ανθρώπινο σώμα είναι τόσο εντυπωσιακή και παράλληλα ρηξικέλευθη, που ανοιγεί νέους δρόμους στην επιστήμη. Ανάλογη καινοτομία ήταν το 2014, όταν αναγνωρίστηκε η ύπαρξη του προσθιοπλάγιου συνδέσμου στην άρθρωση του γόνατος.
Μια ερευνητική εργασία στο περιοδικό «Journal Clinical Anatomy» παρουσιάζει με λεπτομέρειες έναν μυ που περιγράφεται ως μέρος του τετρακέφαλου μηριαίου. Αυτός ο μυς βρίσκεται μεταξύ του έξω πλατύ και του μέσου πλατύ, και πήρε το όνομά του ως ο τείνων τον μέσω πλατύ (tensor vastus intermedius).
Οι ερευνητές ήταν σε θέση να εντοπίσουν αυτόν τον μυ και στα 26 σώματα στη μελέτη. Προσδιορίστηκε επίσης ότι ο τείνων τον μέσο πλατύ τροφοδοτείται από ανεξάρτητους μυικούς και αγγειακούς κλάδους του μηριαίου νεύρου και της έξω περισπωμένης μηριαίας αρτηρίας. O ίδιος ο μυς είναι στην πραγματικότητα αρκετά μικρός, αλλά συνεχίζει την πορεία του στον μηρό σαν μια λεπτή απονεύρωση (βασικά, έναν τένοντα) μέχρι να γίνει επίσης μέρος του τένοντα του τετρακεφάλου και τελικά να καταφύεται στην επιγονατίδα (νο.1 στην εικόνα).
Πού θα χρησιμεύσει;
Η θεραπευτική χρησιμότητα πιθανόν θα είναι ελάχιστη, λόγω του σχετικού μικρού μεγέθους του μυός. Αυτή η νέα ανακάλυψη χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση στη γνώση μας: ότι η αντίληψη του ανθρώπινου σώματος και για τη λειτουργία του εξελίσσεται συνεχώς!
Η ερευνητική δημοσίευση εδώ: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26732825 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου